De voordelen van alleen zijn

4

In mijn praktijk hoor ik vaak van mensen dat ze bang zijn om alleen te zijn. Dat ze daarom in een relatie blijven hangen die eigenlijk niet meer goed voelt. Of dat ze afspreken met vrienden/vriendinnen omdat ze anders bang zijn er niet bij te horen of iets te missen. Alleen zijn wordt vaak gezien als iets negatiefs, iets wat je echt niet zou willen. Omdat je vindt dat je dan een suf imago hebt, omdat je niet met jezelf geconfronteerd wil worden, of omdat anderen daar iets van zouden vinden. Herken je dat? Ben jij ook bang alleen te zijn?

Natuurlijk voelt het niet altijd fijn om alleen te zijn, bijvoorbeeld als je niet zelf die keuze hebt gemaakt. Maar vraag je eens af waarom? Waarom heb jij anderen nodig? Of dénk jij anderen nodig te hebben? Voel jij je niet compleet in je eentje? Of is het een vlucht? Houd jij je maar lekker met anderen bezig, dan hoef je niet naar jezelf te kijken, te voelen, ….

Maar alleen zijn heeft juist ook heel veel voordelen!

  1. Geen rekening houden met anderen
    Zeker als je gevoelig bent, ben je altijd afgestemd op anderen. Je scant de ander, je antennes staan altijd aan om op te vangen wat er speelt. Je houdt er rekening mee, speelt erop in, kortom het houd je bezig. Als je alleen bent, hoeft dat niet. Je hoeft alleen maar rekening te houden met jezelf. Dat scheelt je zóveel energie, hoe heerlijk is dat!?
  1. Je kunt je batterij opladen
    Wat zou jij nu zelf het liefste doen met de tijd die je voor jezelf hebt. Een boek lezen? Wandelen? Muziek luisteren? Of yoga oefeningen doen waar je maar niet aan toe komt? We hebben het allemaal zo druk, dat we de tijd niet nemen om onze batterij weer op te laden. Weet jij waar je energie van krijgt? Neem de tijd en doe het!
  1. Je hoeft helemaal niets
    Vaak ben je toch bezig met het voldoen aan verwachtingen. Op je werk, aan de verwachtingen van je baas, je klant of je collega. Thuis, aan de verwachtingen van je gezin. En misschien ook nog aan de verwachtingen van je ouders, je vrienden, je buren…. Dat hoeft helemaal niet. Je hoeft soms zelfs niet eens aan je eigen verwachtingen te voldoen. Je hoeft helemaal niets.
  1. Je mag stoppen met zorgen
    Het zorgen voor de ander kan je uitputten. Altijd maar klaar staan voor anderen. Nu even niet! Ben er voor jezelf en doe wat jij nodig hebt.
  1. Tijd voor je eigen emoties
    Alleen zijn geeft je de tijd en ruimte om naar binnen te keren. Om te voelen wat er is, bij je jezelf. Sta eens letterlijk stil en voel. Wat voel je in je lijf? Welke emoties spelen een rol? Wat is er nog niet verwerkt? Wat heeft aandacht nodig? Dat mag er zijn. Geeft het de ruimte! Het is tijd voor verwerking.
  1. Jezelf leren kennen
    Als je je altijd op anderen richt, reageert op de wensen van anderen, heb je steeds minder aandacht voor die van jezelf. Zo kom je steeds verder van jezelf af te staan en ken en herken je jezelf steeds minder goed. Zo heb je steeds minder in de gaten waar je zelf behoefte aan hebt. Maar draai dat eens om. Ga weer eens ontdekken wat je zelf wilt. Iedere keer als je reageert op een wens van jezelf en je voelt wat dat doet, voelt dat als bevestiging van wie en wat jij bent.
  1. Meer zelfvertrouwen
    Hoe meer jij luistert naar je jezelf, je eigen keuzes maakt, hoe meer jouw zelfvertrouwen zal groeien. Je voelt je daardoor sterker en onafhankelijker. Het verlangen naar een ander, het gevoel niet zonder die ander te kunnen, wordt minder. Je hebt niemand meer nódig om je goed te voelen over jezelf.
  1. Meer genieten
    Accepteer dat wat er is. Dat je nu alleen bent. Dat wil nog niet zeggen dat je moet accepteren dat je alleen blíjft. Accepteer dat je nu alleen bent. Dan kun je des te meer genieten van de momenten dat je gezelschap hebt.