9 tips om jouw doelen te realiseren
Veel mensen hebben regelmatig goede voornemens. “Vanaf maandag ga ik echt meer sporten. “ Of ga ik lijnen. Of stoppen met roken. Met name oud en nieuw is daar een favoriet moment voor. Deed jij dat ook? En heb jij je goede voornemens ook werkelijk uitgevoerd? Grote kans van niet! Het blijkt in de praktijk veel moeilijker om ze uit te voeren, dan op het moment dat je het bedenkt. Er is veel meer nodig dan alleen maar willen en doorzetten. Hoe dat komt? Verzanden in oude patronen! Die moet je dus zien te doorbreken.
Hierbij 9 tips om daarvoor te zorgen.
1. Zelf willen
Als je iets wil veranderen lukt je dat alleen als je daar zelf voor kiest. Niet als een ander dat voor je wil. Of als jij graag iets voor een ander zou doen. Ook tips van anderen zijn niet altijd zo handig. Zorg dat jij zelf een eigen motivatie hebt (jij bent het waard om het voor jezelf te doen!) en put uit die eigen motivatie.
2. Geloof in je eigen plan
Zorg dat je je doel zo formuleert dat je zelf ook kan geloven dat je plan haalbaar is. Formuleer je doel dus op een positieve manier, beschrijf in je doel waar je naar toe wil, je nieuwe situatie dus. Maak je doel niet te groot want dan leg je de lat veel te hoog voor jezelf. Dat kan je ervan weerhouden om ermee aan de gang te gang. Of je denkt dat je dat toch niet kunt. Wat je dan zou kunnen doen, is je plan opdelen in kleinere stappen. Zorg dan wel dat je ze duidelijk formuleert en dat de volgorde klopt. Spreek af met jezelf wat je wanneer gaat doen en ook hoe! Schrijf op wat je van plan bent, wanneer en hoe je welk doel wil behalen, maak het realistisch en concreet. Hang het op een prikbord, duidelijk zichtbaar en bekijk het regelmatig. Visualiseer dat je je doel behaald hebt.
3. Gebruik hulpbronnen
Maak gebruik van alle mogelijke hulpbronnen die je kunt bedenken. Er is helemaal niks mis mee om steun te vragen bij de uitvoering van je plannen. Je hoeft het echt niet helemaal alleen te doen. Sterker nog, als je lotgenoten inzet en je plannen deelt met anderen, zullen ze je steunen. En dat helpt om het vol te kunnen houden. Dus: maak een clubje, zet het op Facebook of deel het op een andere manier met anderen.
4. Psychische blokkades oplossen
Vaak spelen blokkerende overtuigingen of andere blokkades een rol. Waarom ben je immers in een patroon terecht gekomen dat ongezond voor je is? Als je dat patroon wil veranderen is het belangrijk om hier iets aan te doen. Zorg dat je die oude pijn oplost. Pas dan kun je je oude patronen loslaten en is er minder kans op terugval. Ook zal er een moment komen dat je wil opgeven. Vaak wordt dat veroorzaakt door deze blokkades. Je geeft op omdat je denkt dat je het toch niet kunt, of omdat het plan toch niet zo goed is. Onzin! Het gaat om een blokkade, die ervoor zorgt dat je angstig of onzeker wordt. Zoek dus naar oorzaken en zoek hierbij evt. hulp van een goede coach. En natuurlijk kun jij het wel!
5. Houd je aan je eigen plan!
Je weet nu wat je gaat doen en niets houd je meer tegen. Voer je plan uit zoals je met jezelf hebt afgesproken. Maar als je eens een keer een uitglijer hebt, is dat helemaal niet erg. Niemand is perfect, je mag fouten maken. Vergeef jezelf, pak meteen de draad weer op en ga verder! Een gewoonte heb je pas veranderd als je een nieuw patroon ongeveer een maand lang hebt volgehouden. Doorbijten dus. Put uit je eigen motivatie en je geloof in je plan!
6. Houd geen rekening met je omgeving
Er zullen altijd mensen zijn die het onzin vinden wat je aan het doen bent. Je krijgt commentaar, wordt voor gek versleten, men probeert je wijs te maken dat het helemaal niet nodig is, of dat jij ongezellig bent. Natuurlijk gaat het daar niet over. Dus trek je er niets van aan en ga lekker door waar je mee bezig bent, je bent nu juist al zo ver op weg. Zorg ook dat je je omgeving hebt aangepast aan je nieuwe patroon, zodat dit de kans krijgt om in te slijten in je dagelijkse routine. Hoe minder je wordt herinnerd aan oude routines, hoe beter het voor je is.
7. Beloon jezelf
Je bent al aardig op weg. Maar er kunnen nog wat dingen verbeterd worden. Met name om je nieuwe patroon vol te houden. Beloon jezelf met de stappen die je hebt gezet. Gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Verplaats spullen in je huis om je niet meer aan het oude te herinneren. Vervang het oude door het nieuwe. Maak eventueel nieuwe afspraken met jezelf als dat nodig is en houd vol, je bent er bijna.
8. Borging
Je doel is bereikt en je krijgt de neiging om jezelf te belonen door de touwtjes te laten vieren. Jezelf belonen is helemaal ok, maar laat niet de touwtjes vieren. Dit is vaak hetzelfde als terugvallen in je oude patronen, laat je hier niet toe verleiden. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om je doel vast te kunnen houden. En zorg dat je dat krijgt.
9. Geniet!
Kijk terug hoe je dit hebt gedaan, leer ervan en geniet van het behaalde doel. Daarna mag je pas met iets nieuws beginnen. Je weet nu hoe het moet en dat het werkt. Gebruik je ervaring als je een nieuw doel te realiseren hebt.