Intuïtie en de kracht ervan
Gastblog van Mireille Klint van ONS Foundation
Een interessante vraag van een vriendin en een titel voor een blog maakte mij tot het schrijven van deze tekst. Binnenkort geven we een workshop met als onderwerp “ intuïtieve ontwikkeling op basis van het Enneagram”. Je hoort zo vaak, volg je hart, luister naar je intuïtie. Maar wat is dat nou? En waarom is het anders om naar je eigen innerlijke stem te luisteren dan naar de raad, goed bedoeld of op angst gebaseerd van een kennis, familie lid of vriend.
Wat is de kracht van je intuïtie?
Het kan je helpen om je weg te vinden. Het innerlijk weten is een belangrijke leidraad, zo niet essentieel om te volgen, zodat je op jouw gebaande pad blijft lopen en niet wat een ieder van je verwacht of wat je zelf verwacht door verwachtingen die in het brein vaak worden geschapen.
Wat kan je doen om je intuïtie te voeden?
Fijne gesprekken voeren met mensen, die je raken waardoor je op diepere plaatsen in jezelf kan komen, inspirerende mensen om je heen hebben, die je op nieuwe ideeën kan brengen, een mooie energie op plekken waar je graag komt en tot rust kan komen.
Meestal op onverwachte ogenblikken komt het moment dat je voelt, ja ik weet het, zo zit het in elkaar. Een gevoel van besef, duidelijkheid en helderheid kan je ten deel vallen.
Het borrelt op vanuit je onderbewustzijn. Intuïtie is het weten en aanvoelen van wat er gaat gebeuren. Intuïtie en je intuïtie laten spreken dien je te laten gebeuren. En dat is nou net iets, waar we vaak te druk voor zijn in het leven van alledag.
We verzuimen vaak om onze intuïtie te volgen en de signalen die we krijgen op te pikken. In de ban van de dag ervaren we allemaal vaak veel pressie en veel mensen voeren hun taken uit als een automatische piloot. We staan vaak niet meer stil met waar we mee bezig zijn.
We vertrouwen vaak niet meer op onze eigen intuïtie, op onze eigen innerlijke stem. De kracht van ons intuïtie kan je helpen om je hart te volgen en beslissingen te kunnen nemen. Je hart neemt en kan nooit een verkeerde beslissing nemen. Door steeds de lagen van je emoties als het ware af te pellen, je zelfkennis te vergroten, jezelf te leren kennen door studie en oefeningen en het onderscheid te leren maken tussen je hoofd en je hart. Zo leer je wat je gedachtes zijn en en de ideeën en inspiratie wat je intuïtie is. Om deze van elkaar te scheiden is het belangrijk dat je jezelf helpt om je daarin te ontwikkelen. Essentieel is het om de ontspanning op te zoeken die zo noodzakelijk is in ons jachtige bestaan.
Ontspanning hoeft niet te betekenen, dat je in een ongemakkelijke houding op een meditatie kussen gaat zitten. Het gaat er vooral om, om te doen wat je leuk vindt en wat bij je past. Voor mij persoonlijk is dat met mijn hond wandelen in de natuur. Mijn favoriete koffie tentjes in Amsterdam bezoeken en door de mooie rustige straatjes wandelen op een doordeweekse dag. Mediteren vanuit mijn stoel en uitkijken over de landerijen is ook een ontspanning bij uitstek of een massage ontvangen.
Het gaat er vooral ook om dat we bewust zijn waar we mee bezig zijn, bewust naar ons werk rijden en niet op de automatische piloot. Neem bijvoorbeeld een keer een andere route , of doe op een dag iets onverwachts. Bewust worden waar we mee bezig zijn. Kleine dingen zoals het echt ervaren hoe het voelt om je tanden te poetsen of bewust de afwas een keer doen. Rustig en met aandacht waar je mee bezig bent. Dat noemen ze ook wel sensen. Door middel van sensen kan je je hoofd stil maken, van al die gedachtes die automatisch gegenereerd worden door je brein.
Als de rust er is, kan je je eigen innerlijke stem beter horen en ook leren begrijpen. Zo subtiel aanwezig, fluisterend vanuit je binnenste, maar tegelijkertijd zo krachtig in zijn aanwezigheid.
Mireille Klint