Goede voornemens? 4 tips om ze nooit meer te hoeven maken!

voornemens-ws2

Het is alweer december. De maand van winter, feestdagen en familie. Lekker naar binnen, kaarsjes en haardvuur aan en de balans opmaken van het afgelopen jaar. Vind jij dat ook zo heerlijk? Ik wel. Dus van mij mag het nog wel wat kouder worden…! Het is ook de tijd voor reflectie en nieuwe plannen maken voor het volgend jaar. Wat was er goed en wil je meenemen naar het nieuwe jaar en wat laat je liever achter?

Het is ook de tijd voor goede voornemens. Ken je dat? Dat je ieder jaar weer dezelfde voornemens hebt zoals bijvoorbeeld gezonder gaan leven, of meer gaan sporten of afvallen? Of soms zelfs alle drie? Of minder vlees eten, of meer tijd aan de kinderen besteden? Of niet meer zo snel boos te worden, of nu echt eens aan die boeken te beginnen die je zo graag wil lezen? En ieder jaar stel je vast dat het toch weer niet helemaal is gelukt. Of helemaal niet…..Waarom mislukt het telkens? En waarom doen we dit allemaal toch steeds weer? Bijna tweederde van de Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar slechts eenderde houdt deze vol. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek volgens nu.nl.

Goede voornemens horen dus bij de tijd van het jaar voor tweederde van de Nederlanders. Omdat mensen kuddedieren zijn, betekent dat dat een groot deel daarvan eigenlijk “onder druk” van de groep, of omdat het zo hoort, een goed voornemen heeft. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Maar dat betekent misschien, dat het niet helemaal goed zit met je motivatie. En het is al zo moeilijk om iets te veranderen. Hoe kun je dan verwachten dat je dit voornemen gaat omzetten in een nieuwe routine? Een goed voornemen moet uit jezelf komen. Als dat dan op 1 januari is, prima, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt natuurlijk ook vandaag al beginnen. Juist als je nu gemotiveerd bent om dat te doen, lijkt me dat een beter plan dan tot 1 januari te wachten!

Maar dan betekent het nog steeds niet dat je het wel gaat realiseren. Goede voornemens komen namelijk voort uit problemen. Goede voornemens gaan altijd over het veranderen van symptomen en niet over het oplossen van het probleem. Het verslaafd zijn aan roken of aan snoepen is niet het probleem, maar het gevolg van iets. En dat iets, daar gaat het werkelijk om. Pak je probleem aan en je patroon verandert. Als je rookt om de stress aan te kunnen, moet je je afvragen waarom je daar zo’n last van hebt. Komt het misschien omdat je geen nee kunt zeggen? Of omdat je eigenlijk heel onzeker bent over je functioneren? Of omdat je de controle wil houden? Omdat je je verantwoordelijk voelt dingen die eigenlijk niet tot jouw taken behoren? Of voel je je gekwetst, onzeker, onstabiel…….vul maar in…..er zijn legio emoties die hieronder kunnen zitten. En daar gaat het juist om. Wat zit er bij jou onder? Wat is bij jou de reden van de gewoonte waar je van af wil?

4 tips

  1. Kies één voornemen. Pak daarvan het werkelijke probleem aan, dat de oorzaak is van je ongezonde gedrag. Met welke emoties of overtuigingen heb jij te dealen? Vaak is het zelfs een combinatie van blokkerende emoties en overtuigingen die ervoor zorgen dat jij niet meer het maximale uit jezelf kunt halen. Met EIK coaching kun je deze blokkades beter en sneller verhelpen. Je haalt deze met de wortel eruit, waardoor je weer in je kracht komt te staan en gemakkelijker je gewoontes kunt veranderen.
  1. Focus je nooit op wat je niet mag van jezelf. Want waar je aandacht naartoe gaat, dat groeit. Denk niet aan een roze olifant! En je blijft juist denken aan die roze olifant…. Focus dus op wat je wel mag. Richt je op wat je wel graag wil en probeer dat te vergroten waardoor het eerste gemakkelijker verdwijnt.
  1. Wil je extra boost? Dat kan heel eenvoudig! Een goede, krachtige en snelle manier om je patronen te veranderen is hypnose. Kijk eens naar de mogelijkheden daarvan om mijn website. Als je wil stoppen met roken, heb je meestal aan één sessie al voldoende.
  1. Als je dan toch besluit tot een goed voornemen, lees dan mijn blog voor 9 praktische tips om je doel te bereiken.

 

Veel succes en een fijne feestmaand!