Ik ben niet ziek dus gezond
Onze westerse gezondheidszorg werkt in de hand dat we nogal zwart-wit denken over onze gezondheid: Als ik me ziek voel, ben ik niet in staat om te werken en ga ik in de ziektewet.
Hoewel die wet al lang niet meer bestaat, noemen we dat nog steeds zo. Het geeft een bepaalde status als je dat zo zegt. Alsof het bij wet is geregeld, dat je je niet bij je baas hoeft te melden, als je je niet zo lekker voelt. Misschien ben je ook wel ziek door een griep of een verkoudheid, maar dat wil nog niet altijd zeggen dat je ook arbeidsongeschikt bent. Als ik mijn been heb gebroken, kan ik namelijk nog heel goed de administratie doen. Als ik hoest, kan ik toch nog heel goed inpakwerk doen.
Andersom speelt het ook. Ik ben niet ziek, dus ik ben gezond. De afwezigheid van kenmerken van een ziekte zou dus hetzelfde zijn als gezond zijn. Ik heb geen koorts, ik hoest of snotter niet, dus ik heb geen virus in mijn lijf. Nou, dat is nog maar de vraag …!
Er zijn factoren die ervoor zorgen dat ieder mens anders reageert op stress. Stress kan zowel fysieke stress zijn zoals een virus, als mentale of emotionele stress, zoals werkdruk en verdriet. Dit zijn feitelijk ziekmakers. OF en WANNEER je ziek wordt, en HOE ziek je dan wordt, heeft alles te maken met belasting en belastbaarheid.
Stress, virussen, werkdruk en verdriet zijn allemaal factoren die jouw systeem belasten. Je kunt veel verdriet hebben en toch iedere dag je werk doen, maar als er dan ook nog iets bovenop komt zoals een buikgriep of je kneust je elleboog, kan dat net de druppel zijn om thuis te blijven. Hoeveel belasting kun jij hebben? Dat is bij iedereen verschillend.
Er zijn namelijk ook factoren die bijdragen aan de opbouw van je gezondheid. Als je kiest voor voldoende slaap per nacht, heeft je immuunsysteem kans om je lichaam te herstellen. Als je kiest voor voldoende beweging, blijf je fit. Dit soort gezonde beslissingen en daar consequent naar leven, maakt dat je belastbaarheid groot is en ook groot blijft. Om gezond te blijven is het van belang om te kijken naar je totale fysieke, mentale en emotionele gestel. Daarom gaat het niet alleen om de voor de hand liggende zaken zoals slaap, beweging en voeding, maar vooral ook om keuzes maken, gevoel van geluk, je passie volgen en zelf kunnen beslissen.
4 tips om je gezonder te voelen:
- Maak je geen zorgen over dingen waar je geen controle over hebt. Als je iets niet kunt beïnvloeden, dan heeft het ook geen zin om je er druk over te maken. Het gaat toch zoals het gaat, daar heb jij niets over te zeggen. En als je er dan toch niets aan kunt veranderen, kun je je beter op andere zaken concentreren. Stel eventueel je verwachtingen bij en lees ook het blog Wapen je tegen teleurstellingen.
- Neem verantwoordelijkheid over jezelf. Voel je verantwoordelijk voor je eigen leven, maak je eigen keuzes en accepteer de consequenties daarvan. Verantwoordelijkheid bij anderen neerleggen of de schuld aan anderen geven is soms verleidelijk, maar het maakt je daardoor ook afhankelijk van anderen. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen zal je altijd uit de verwijten en passiviteit blijven en actief naar verbetering toe werken. Dat maakt je sterker en positiever en draagt bij tot een grotere belastbaarheid.
- Koester vriendschappen. Maak tijd voor je familie en je vrienden. Onderhoud de waardevolle contacten die je hebt en investeer daarin. Uiteindelijk gaat het in het leven nooit over macht, status of materiële zaken, maar juist over wat jij betekent voor anderen en wat anderen betekenen voor jou.
- Stel jezelf doelen. Wat zou jij na willen bereiken in het leven? Waar word jij gelukkig van? Het hoeft niet allemaal zo hoogdravend te zijn, ook kleine dingen kunnen heel belangrijk zijn! Wilde je altijd al graag Frans leren, maar heb je dat nooit gedurfd? Ga het gewoon eens doen! Je zult jezelf nog verbazen hoe gemakkelijk jij dat onder de knie krijgt en hoe leuk het is om daarmee bezig te zijn. Maak je bucketlist! Het leven is leren en proberen, vallen en opstaan, jezelf ontwikkelen en daar vooral heel veel plezier in hebben!