Vergeving

Basis blogartikel Sentivia 620x240

Vergeving is het ultieme loslaten. Vergeving gaat niet over de ander, over het gedrag van de ander goedkeuren. Er is namelijk geen sprake van schuld. De ander is wel altijd verantwoordelijk voor zijn of haar deel, maar is nooit schuldig. Vergeving gaat wel over jezelf. Over geen slachtoffer meer willen zijn. Over zelf weer de controle kunnen krijgen over je leven. Over zelf weer de regie te kunnen pakken en niet meer afhankelijk zijn omdat je wijst naar een ander. Je aandacht zal dus naar binnen moeten, zelf verwerken, zelf vergeven, zelf loslaten. Vergeven is een werkwoord. Je zult zelf in actie moeten komen. Het gaat over innerlijk schoonmaken.

Na vergeving komt verzoening, dat is de relatie met de ander herstellen. Dat kan alleen na de innerlijke schoonmaak. Je zegt niet dat je vergeven hebt, dat laat je door je gedrag zien. Je hoeft niet te verzoenen, dat is een eventuele volgende keuze, maar wel ALTIJD vergeven.

Hoe kun je voorkomen dat er valt te vergeven? Blijf uit de slachtofferrol! Slachtofferschap is een keuze, je kiest hier zelf voor! Je levert je verantwoordelijkheid uit naar de ander, je maakt jezelf afhankelijk, dat werkt verlammend. Je gaat bij je eigen innerlijke kracht weg. Blijf bij je eigen kracht. Dat wil zeggen dat je zelf je eigen grenzen kent, stelt en communiceert. Laat de ander weten waar je grenzen liggen, want dat weet de ander niet. Bouw geen muur om je heen, maar vertel de ander waar of wanneer hij moet stoppen. Als je dat niet doet, is de kans groot dat de ander over je grenzen gaat en valt er dus te vergeven. Zolang je dat niet doet, zal je steeds dezelfde soort situaties tegen komen, dezelfde soort mensen ontmoeten, die steeds over je grenzen gaan.

Ben je langer dan 15 seconden boos? Dan speelt er iets uit je verleden mee. Als je merkt dat er sprake is van herhaling, dan is er ook iets niet uitgewerkt in je verleden. Je blijft je fouten herhalen, totdat het schoongemaakt is. En recyclen van oude rommel, daar zit je niet op te wachten. Roep je ego een halt toe, wat je daarvoor nodig hebt is slechts bereidheid om het te doen.

Vergeven doe je door je verwachting van de ander los te laten. Je verwachting gaat namelijk over jezelf, niet over de ander. Jouw verwachting heeft te maken met een verlangen. En dat verlangen mag je houden. Weet jij welk verlangen jij hebt? Lees mijn volgende blog!

Vergeven = accepteren wat er gebeurd is en opgeven van hoop op een beter verleden (W. Glaudemans)

Vergeven is genezen, onschuldigen en bevrijden. Vergeven is gezond. Boosheid, haat, niet vergeven is vergif voor je lichaam. Vergif dat je zelf inneemt, maar je hoopt dat de ander er aan sterft.

Wil jij vergeven? Het is niet ingewikkeld. In één sessie kun jij ook vergeven. Informeer naar de mogelijkheden voor een vergevingssessie.