Ademen is leven

sky-1551164_1920

Wanneer we op de wereld komen, is ademhalen het eerste wat we doen. Het is het teken dat het leven is begonnen. We halen ongeveer 23000 keer per dag adem en toch besteden te weinig mensen daar aandacht aan.

Waarom?

Waarschijnlijk omdat het vanzelf gaat en omdat het vanzelf gaat wordt onze aandacht er ook niet op gericht. Ademen is leven! Het geeft je lichaam zuurstof en daarmee energie!

Adem in, adem uit. Zo moeilijk is ademen toch niet?

Toch houden veel mensen op spannende momenten onbewust hun adem in. Of gaan heel oppervlakkig ademhalen. Dan is ademen ineens een stuk minder eenvoudig. Wetenschappelijk onderzoek heeft het nut van een regelmatig ademritme bewezen. Door middel van controle over je ademhaling krijg je meer controle over je leven.

Diepe ademhaling

In ontspannen toestand heb je misschien geen zin om op je ademhaling te letten, maar het is waardevol om dit bij jezelf eens na te gaan. Als je ’s ochtends wakker wordt, of net voordat je in slaap valt, heb je een diepe en rustige ademhaling. Bij een diepe ademhaling wordt een signaal naar de hersenen gezonden dat die moet ontspannen en kalmeren. Vervolgens sturen de hersenen dit signaal naar je lichaam. In gespannen situaties zal je meestal op een meer oppervlakkige, onrustige manier ademhalen. Het ritme van je ademhaling zegt dus veel over je lichamelijke en geestelijke toestand.

Stress

Als je ontspannen bent is de ademhaling dus ook ontspannen, als je gespannen of opgejaagd bent, is de ademhaling dat ook. De adem is de barometer van je innerlijk. Wat je voelt, beïnvloedt je adem. Door onze huidige manier van leven, zijn we bijna voortdurend in een situatie van spanning of stress. Of het nu gaat om lichamelijke stress, geestelijke of emotionele stress, dat maakt niet uit. Je lichaam kijkt niet naar de oorzaak, maar reageert meteen, is alert, om het gevaar te bestrijden en de ademhaling wordt sneller. Maar de stress houdt aan, je hebt last van stressvolle gedachten, gevoelens, overtuigingen, emoties, situaties, die maar blijven voortduren. Daarom wordt deze snelle, oppervlakkige manier van ademhalen normaal en je kunt niet meer terug naar de ontspannen en volle manier van ademen.

Borstademhaling is inspannend

Er zijn 2 soorten ademhaling: de borstademhaling en de buikademhaling. Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. De borstkas gaat omhoog en wordt groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.

Maak gebruik van je buik

De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt. Vervolgens wordt er lucht in de longen gezogen. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling, want je spant alleen spieren aan tijdens het uitademen. Bovendien werkt buikademhaling kalmerend. Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vaak automatisch de borstademhalingstechniek. Stap je over op buikademhaling, dan ga je vanzelf rustiger en dieper ademhalen. En dus kun je beter ontspannen.

De buikademhaling heeft heel veel voordelen.

Als je diep ademt:

• Begint het lichaam spanning los te laten, waardoor alle cellen meer zuurstof kunnen opnemen;
Neemt het lichaam meer zuurstof op, wat energie geeft en alle lichaamsfuncties verbetert, zoals immuunsysteem en spijsvertering;
Kalmeert de hartslag, het spierstelsel laat spanning los, de bloedvaten kunnen zich verwijden en de bloeddruk verlaagt;
• Krijgen de hersenen meer zuurstof, waardoor je je beter kunt concentreren en je een verbeterd bewustzijn krijgt. Dit helpt om je patronen te herkennen, die spanning veroorzaken, waardoor ze eerder doorbroken kunnen worden;
• Wordt de geest rustig en aandachtig, waardoor je bewegingsapparaat verbetert;
Kunnen opgekropte emoties en spanning worden losgelaten, wordt je rustiger en geduldiger, waardoor je relaties met anderen verbeteren;
Nemen stresshormonen af, waardoor herstel en genezing worden bevorderd.
Ben je dus bewust van je ademhaling en kies ervoor om diep te ademen.

4 tips voor een betere ademhaling:

1. Vaak wordt de nadruk gelegd op de inademing. Maar de uitademing is veel belangrijker. Als je bijvoorbeeld maar 50% uitademt, houd je 50% oude lucht vast. Als je de tijd neemt om volledig uit te ademen, laat je alle oude lucht en oude energieën los en je maak je meer ruimte voor nieuwe lucht en nieuwe energieën.
2. Adem altijd door de neus in. De ingeademde lucht wordt dan 4 keer gefilterd, door de neusharen, de slijmvliezen, de neusholten en de keelholte. Als je door de mond inademt, worden de eerste drie overgeslagen en wordt de lucht alleen gefilterd door de keel. Dit kan leiden tot keelinfecties.
3. Door goed te ademen, raak je via je longen 70% van je afvalstoffen kwijt.
4. Een slechte houding en een ingezakt lichaam zorgen voor een ingedrukte ribbenkast, wat nadelige effecten heeft op een volle ademhaling. Daardoor krijg je minder doorstroming, minder energie, voel je je lamlendiger en verslechterd je lichaamshouding nog verder. Zorg dat je niet in deze neerwaartse spiraal komt en verbeter je houding. Sta rechtop, hoofd omhoog, schouders ontspannen naar achteren, je knieën ontspannen en je bekken iets gekanteld naar achteren.