Beter omgaan met kritiek? 5 tips!

kritiek400x300-v2

Heb jij dat ook wel eens? Dat je denkt goed bezig te zijn, met iedereen rekening te houden. En dan ineens krijg je toch een opmerking van een collega of vriendin die raakt. Die zag je niet aankomen. Je krijgt een opmerking over iets wat je gedaan of gezegd zou hebben. Maar die had je helemaal niet zo bedoeld! Je bent je van geen kwaad bewust! Je gaat je af vragen hoe dat nou komt, dat je zo’n sneer krijgt. Hoezo, nu opeens die opmerking? Waarom moeten ze mij nou altijd hebben? Zie je wel dat ik het niet goed heb gedaan! Ik dacht het al wel. Het lukt me ook nooit! Of: Wat heb ik hem of haar nou eigenlijk misdaan? Tja, niks natuurlijk. Maar het houd je wel bezig. Je betrekt het op jezelf. Je kraakt jezelf af. Je ziet het als bevestiging van iets dat je zelf al dacht. Je voelt je geïrriteerd, je voelt tranen opwellen, probeert ze weg te slikken, niet boos te reageren…

Maar is het wel zoals jij het oppakt? Was die opmerking wel zo bedoeld? Realiseer je, dat als er iemand naar je wijst, alleen de wijsvinger naar jou is gericht. Drie andere vingers wijzen naar degene die het zegt. Probeer het zelf maar. De middelvinger, ringvinger en pink. Dat is symbolisch, natuurlijk, maar zit wel een kern van waarheid in. Je reageert altijd vanuit je eigen waarheid, vanuit wat je zelf hebt meegemaakt. Misschien is die opmerking dus niet echt voor jou bedoeld. Misschien is de ander wel onzeker. En nog meer dan jij! Zou dat kunnen? Of de ander heeft een slechte dag, terwijl jij niet weet wat er aan de hand is. Ga jezelf maar na. Als alles tegenzit, ben je veel korter aangebonden dan anders. Dus, misschien is dat wel aan de hand. Ligt het bij die ander en niet bij jou. Zou dat kunnen? Voor een deel dan in ieder geval?!

Hoe kun je dus het beste met kritiek van anderen omgaan? Vijf tips:

  1. Realiseer je dat het meer zegt over de ander dan over jou. Deze persoon wijst naar jou, maar heeft ondertussen met zichzelf een probleem, zit niet lekker in zijn of haar vel, is gestrest, voelt zich niet lekker, whatever, maar reageert dit ongenoegen op jou af. Het gaat dus niet over jou, maar over de ander!
  2. Blijf rustig. Het heeft totaal geen zin om op de inhoud in te gaan. Ga je zelf maar na. Ben jij voor reden vatbaar als je niet lekker in je vel zit? Eerlijk he? Nee toch! Blijf dus rustig en ga er gewoon niet op in.
  3. Blijf bij jezelf. Als je je op jezelf concentreert, heb je minder de neiging om in de negatieve energie van de ander mee te gaan. Dat kun je op verschillende manieren doen. Allereerst kun je je handen op je buik leggen. Hiermee verplaats je vanzelf je aandacht op je buik en jezelf en dus weg van de ander. Je kunt je ook concentreren op je ademhaling. Verleg je aandacht naar je ademhaling, of je nou rustig ademhaalt of juist gehaast, vanuit je buik of juist hoog en oppervlakkig, dat maakt niet uit. Vanaf het moment dat je je aandacht verlegt naar je ademhaling zal je zien dat je vanzelf wat rustiger gaat ademen, bij jezelf blijft.
  4. Voel je minder vatbaar. Als je iedere ochtend een korte maar doeltreffende oefening doet om jezelf tegen negatieve invloeden te beschermen, helpt je dat de hele dag. Neem daarvoor dagelijks een paar minuten de tijd, het is zo gebeurd. Als je opstaat, visualiseer je dat je een ondoordringbaar schild aantrekt. Je trekt het aan als kleding, over je hoofd en sluit het onder je voeten af. Het is ruim genoeg om gewoon te kunnen bewegen, doorzichtig en flexibel. Voor energie die jij niet nodig hebt, is het afgesloten. Zuurstof, zonlicht en andere positieve energie kunnen er natuurlijk wel doorheen.

 

Zorg dat je goed geaard bent. Hoe je dat kunt doen, komt een volgende keer aan de orde.