De kracht van je gedachten, ofwel affirmeer jezelf de hemel in!

hemel-mc2

Heb jij enig idee welke gedachten jij allemaal hebt gedurende de dag? Heb je wel eens bewust naar je eigen gedachten geluisterd? Doe dat maar eens. Je zult schrikken van de negatieve gedachten die je hebt en ook van de enorme aantallen negatieve gedachten. Gedachten zoals: “wat ben ik toch stom” “nou doe ik alweer zo onhandig” “wat hij/zij kan, dat lukt mij nooit” “wat ben ik toch lelijk/dik” “wat heb ik toch spijt van….” “ik maak nooit de juiste keuzes”. Herken je dat? Vast wel, want iedereen heeft van deze terugkerende negatieve gedachten.

Onderzoeken wijzen uit, dat van onze gedachten ongeveer 70% negatieve gedachten zijn!

Iedere keer als je zo’n negatieve gedachte hebt, bevestig je jezelf in die negatieve gedachte en wordt het een overtuiging. Een negatieve overtuiging die je bij jezelf telkens bevestigt en steeds sterker en sterker maakt. Iedere keer als je denkt “wat ben ik dom” ga je slechter over jezelf denken, wordt je zelfvertrouwen verminderd en ga je je er nog naar gedragen ook. Begrijp je wat voor een impact deze gedachten en overtuigingen hebben op jou en op je leven? Op jouw geluksgevoel? En op jouw gedrag en uitspraken naar anderen? Je kinderen bijvoorbeeld……?

Denken is iets wat je zelf doet. Je gedachten zijn van jou, je hebt er zelf invloed op. Als je denkt over jezelf dat je dom bent, is dat jouw keuze. Je kunt evenzogoed denken dat je misschien niet universitair geschoold bent, maar dat je toch best een goed stel hersenen hebt. Misschien maak je af en toe fouten, maar och, fouten maakt iedereen. Welke van de twee gedachten is nou eigenlijk de waarheid? Waarschijnlijk de tweede, toch? Waarom kies je dan niet voor die gedachte? Dat is wat lastiger blijkbaar. Maar het is zeker mogelijk, met wat hulp en oefening, dergelijke keuzes in je gedachten te maken. Door je hoofd bewust te vullen met positieve gedachten kun je daadwerkelijk veranderingen in je leven aanbrengen. Als je vaak genoeg iets herhaalt, ga je er in geloven. Dat werkt zo in het negatieve, maar het werkt ook in het positieve. Dat kun je bereiken door het uitspreken van affirmaties.

Affirmaties zijn korte krachtige teksten die je uitspreekt en die je gedachten beïnvloeden en versterken. De negatieve gedachten die we hierboven bespraken, zijn ook affirmaties. Je bekrachtigt hiermee je negatieve gedachten, zonder dat je het door hebt. Door ze bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen kun je je gedachten over jezelf en over anderen veranderen en dus ook je gevoel en je leven.

Kijk eens goed naar je eigen negatieve overtuiging. Welke is dat? Misschien heb je er meerdere, maar neem nu eens de belangrijkste. Misschien is dat “ik ben onzeker”. Als je die overtuiging wil doorbreken, formuleer je een overtuiging die precies het tegenovergestelde betekent en deze affirmatie ga je voor jezelf opzeggen en herhalen. Wat er dan gebeurt is dat je onbewuste, het deel van het bewustzijn waar je patronen en gewoontes zijn opgeslagen, dit gaat oppikken. Hoe vaker je een overtuiging, een affirmatie herhaalt, hoe beter het werkt. In dit geval is de positieve affirmatie bijvoorbeeld “ik ben zeker van mezelf”. Nu kan het natuurlijk heel goed zo zijn, dat je deze affirmatie absoluut niet uitgesproken krijgt, omdat je het zelf (nog) niet gelooft. Je kunt dan kiezen voor een andere formulering, zoals in dit voorbeeld “ik krijg iedere dag meer zelfvertrouwen” of “ik word steeds zekerder van mezelf”. Maak een paar verschillende positieve affirmaties en spreek ze uit. Welke voelt krachtig? Welke doet wat met jou? Schrijf deze affirmaties op en spreek ze meerdere keren per dag hardop uit. Hang ze op in huis. Schrijf ze in je agenda. Doorbreek je negatieve gedachten. Affirmeer jezelf de hemel in. Jij kunt dat ook, ga het dus ook doen!