Wat zullen ze van me denken???

education, bullying, high school, social relations and people concept - unhappy student girl with book suffering of classmates mockery

Wat ik heel veel hoor in mijn praktijk, is dat mensen bang zijn voor de mening van anderen. Herken jij dat ook? Wat is dat toch? Waaróm is het zo belangrijk wat een ánder van je vindt? Je láát dingen, die je graag zou willen doen, omdat je bang bent dat als je het wel doet, een ander daar iets van zegt, er zijn mening over heeft en die uitspreekt naar jou. Of nog erger, niet naar jou, maar naar anderen. Dat vinden we niet fijn. Stel je voor dat ze je een vervelend mens vinden, of raar, of asociaal, of dom of….. vul maar in waar je bang voor bent.

Bang zijn voor wat anderen van ons denken, is één van de grootste belemmeringen in onze persoonlijke ontwikkeling. Voor sommigen is de mening die anderen over hen hebben zelfs belangrijker dan de eigen mening. Ze raken daardoor verlamd en durven geen stappen meer te zetten. Want stel je voor dat… wat? Dat wat jij doet niet in hún straatje past? Dat wat jij doet niet overeenstemt met hún verwachtingen? Dat komt omdat er in de samenleving bepaalde normen geaccepteerd zijn en degene die daar niet aan voldoen, buiten de boot vallen. Dat komt door wat we zien op televisie en wat we lezen op social media. Iedereen staat met zijn mening klaar. Wie ‘anders’ is, krijgt kritiek en hoort er niet bij.

Maar natuurlijk is anders zijn of anders denken niet slecht. Door je eigen angst en onzekerheid ga je dat zelf wel denken en misschien zelfs ook accepteren. Je past je aan, bang om jezelf te laten zien en bang om vrienden te verliezen. Heb je daar genoeg van? Wil je niet meer afhankelijk zijn van de mening van anderen? Wil je jezelf kunnen zijn? Lees dan onderstaande tips!

  1. Anderen reageren uit angst

Probeer je eens voor te stellen waaróm anderen soms zo ongezouten hun mening geven. Verplaats je in de ander. Wat denk je dat ze voelen? Angst! Als er een ander in hun omgeving verkeert die anders is, dan wat ze kennen, veroorzaakt dat angst. Jij bent dus een bedreiging. Als je je dat realiseert, verandert dat je gevoel over de situatie. Want dat betekent niet dat zij de macht hebben over jou, nee het is eerder andersom: jij bent degene met de macht in die situatie! Laat je dus niet van de wijs brengen.

 

  1. Niemand is perfect

Anderen hebben natuurlijk ook hun gebreken. Maar dat durven ze niet te laten zien. Door zich op jou te richten, leiden ze de aandacht af van zichzelf en van hun eigen zwakheden en valkuilen. Daardoor hoeven ze niet naar zichzelf te kijken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus de aandacht op jou richten, helpt ze, om hun eigen fouten relatief kleiner te kunnen maken. In hun eigen beleving dan. Want natuurlijk verandert er niets wezenlijks. Gewoon negeren dus.

 

  1. Jij bent het belangrijkste in jouw leven!

Nu je weet dat er bij anderen ook van alles aan de hand is, kun jij je richten op je zelf. Want jij zelf bent het allerbelangrijkste in jouw leven. Jij moet jezelf in de spiegel aan kunnen kijken, en kunnen zeggen dat jij goed bent zoals je bent. Dat jij mag zijn wie je bent. En dat je van jezelf houdt zoals je bent. Als je dat kunt, heb  je niemand anders nodig om dat tegen je te zeggen. Dan heb je geen bevestiging nodig van een ander. Dan kun je lak hebben aan de mening van een ander.

 

  1. Hoe wil jij terug kijken op je leven?

Stel je bent 92 jaar, nog behoorlijk fit van lijf en leden. Je zit mijmerend in je stoel en je kijkt eens terug op je leven. Wat wil je dan kunnen denken? “Ik heb mijn leven goed besteed en gedaan wat ik wilde doen!” of heb je een voorkeur voor  “Eigenlijk had ik best meer kunnen bereiken dan ik heb gedaan, maar ja, ik was zo bang voor de mening van anderen…” Zeg nou zelf, die tweede klinkt nou niet echt aantrekkelijk. En het zou ook nog zo maar kunnen zijn, dat je die 92 jaar niet gaat halen. Het leven is veel te kort! Stel niet langer uit. Trek je stoute schoenen aan en doe vooral vandaag al, wat je zou willen doen. Hak die knoop door en zet de eerste stap. Al is die maar heel erg klein, dat geeft niet. Als die eerste stap maar is gezet, dat volgt de rest veel gemakkelijker.

 

  1. Kies voor je eigen dromen

De vakantie is in aantocht, hét moment om je tempo te laten zakken. Neem eens tijd voor jezelf. Ga naar binnen. Wat vind je daar? Heb je nog wensen en dromen? Ben jij wie je werkelijk bent? Of ben jij van je pad afgeweken? Misschien door de dagelijkse beslommeringen, door keuzes die je eerder hebt gemaakt, door materialisme, door…

Wat is dan het pad wat jij zou willen lopen? Kies daarvoor! Het is nooit te laat om een andere keuze te maken. Iedere dag is weer een nieuwe kans, een nieuwe start.