Piekeren: 7 tips om te stoppen

piekeren

Heb je soms het gevoel dat je veel te veel aan je hoofd hebt? Zitten je nek of je schouders vaak vast? Of erger nog, heb je soms last van spanningshoofdpijn? En voel je je duizelig? Dan maak je je vast ook zorgen. Over je kinderen, over de dingen die wel of niet kunnen gaan gebeuren. Over dingen die anderen hebben gezegd of gedaan. En dat blijft maar rondgaan in je hoofd. Je lijkt er niet uit te komen, sterker nog, het wordt erger. Zeker ’s nachts als je niet kunt slapen van het gepieker.

  1. Laat de zon schijnen

Wees je ervan bewust dat ’s nachts altijd alles erger lijkt dan het werkelijk is. Parkeer je gedachten, nu kun je er toch niets aan veranderen en ga slapen. Morgenochtend schijnt de zon weer.

  1. Cirkel van invloed

Je kunt niet overal invloed op hebben. Jouw bereik van invloed op anderen en op gebeurtenissen is beperkt. Bedenk eerst goed wat jou nu bezig houdt. Wat is de kern. Is dat iets van je kunt veranderen? Nee? Dan heef t het ook geen zin om erover te piekeren. Accepteer dat het is zoals het is. Kun je het wel veranderen? Doe dat dan. Houd op met piekeren en bedenk een goed concreet plan. Al is het maar een eerste stap. Zet die eerste stap. Nu.

  1. Spreek uit wat je bezig houdt

Soms zit je in een vicieuze cirkel van gedachten waar je zelf niet meer uitkomt. Ieder gedachte roept telkens weer dezelfde vervolggedachte op. Ze kom je geen steek verder. Als je je uitspreekt tegen iemand anders, zal je merken dat je gemakkelijker die cirkel doorbreekt. Alleen al door het feit dat je duidelijk uit moet leggen wat je bezighoudt, zorgt ervoor dat je op andere gedachten komt. Als je daarnaast ook nog de reactie van de ander hoort, die een frisse kijk op de zaak heeft, kun je alles ineens vanuit een heel ander gezichtspunt zien.

  1. Het zijn maar gedachten

Realiseer je, dat piekeren alleen maar bestaat over dingen die niet werkelijk bestaan. Een gedachte is iets wat gecreëerd wordt door je hersenen. Het is de werkelijkheid niet. Het is maar een gedachte. Jij bént niet die gedachte. Die gedachte is door jou gemáákt. Observeer die gedachte. Die mag er best zijn. Maar ga er niet in mee. Laat ‘m maar voorbij gaan…

  1. Ga wat doen

Piekeren doe je met je hoofd. Om uit het piekeren te raken, kun je dus het beste je lijf gaan gebruiken. Ga dus iets doen, iets actiefs. Ga lopen, fietsen, dansen, ga iets maken met je handen. Laat je creativiteit werken. Leidt je gedachten af met fysieke bezigheden. Dat geeft je achteraf nog een goed gevoel ook.

  1. Ben mindful

Piekeren gaat altijd over de toekomst, over wat nog moet gaan gebeuren, wat eventueel zou kúnnen gaan gebeuren. Maar het gaat nooit over het NU. Door in het NU te zijn, kun je piekeren dus tegengaan. Gebruik je volle aandacht voor de dingen die je nu aan het doen bent. Ga met je aandacht naar de handelingen van je handen, van je voeten op de grond. Voel je lichaam terwijl je dat doet. Geniet van wat je nu doet!

  1. Gronden

Zorg dat je goed gegrond bent. Een fijne oefening om te gronden vind je hier onder tip 1.