Visualiseren: 6 tips om je dromen werkelijkheid te maken
Wat is visualiseren?
Visualiseren betekent dat je je iets voorstelt in een beeld of in een film. Met dit visualiseren kun je een verlangen, een missie projecteren in de toekomst en daarmee ‘waar’ maken. Dat kan vanuit de gedachte dat alles wat je aandacht geeft en waar energie in wordt gestopt, groeit. Energie is niet te maken of te vernietigen, wel te transformeren. Dat kan bijvoorbeeld door te focussen en een beeld van de werkelijkheid heel concreet te projecteren in de toekomst.
De kracht van visualisatie is meer en meer gebruikelijk in onder andere de sportpsychologie, medische wetenschap, aan diverse conservatoria en toneelscholen en in het zakenleven. Onze verbeelding heeft een sterke invloed op ons fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel welbevinden. Door middel van visualisatie – het mentaal creëren van beelden – is het mogelijk direct invloed te hebben op het bereiken van onze doelen. Sleutelwoorden voor succesvol visualiseren zijn motivatie, ontspanning, concentratie, verbeelding, overtuiging en zelfsuggestie (affirmeren).
Lichaam en geest blijken sterk te reageren op mentale beelden. Het brein maakt geen onderscheid tussen wat werkelijk gebeurt of wat in gedachten gebeurt. Dat is uit onderzoek gebleken. Als je een actie visualiseert, stimuleer je precies hetzelfde hersengebied als wanneer je de actie daadwerkelijk uitvoert. Met visualisatie kun je jezelf mentaal herprogrammeren. Ook prestaties blijken in je hoofd te beginnen, met een gedachte. Sporters doen dit door zowel de spieren als de geest als het ware voor te programmeren en af te stemmen op de te leveren prestaties. Als je je voorstelt dat je wint, blijkt dit te helpen in de realiteit.
Visualiseren
Hoe kan jou dit helpen in je dagelijkse leven? Het kan ervoor zorgen dat jij je doelen gemakkelijker kunt bereiken. En die doelen, dat kan op ieder gebied. Door jezelf zo concreet mogelijk iets voor te stellen, het visualiseren, wordt het gemakkelijker om dat doel te bereiken. Je zorgt namelijk zelf voor een focus. Alles wat jij creëert in jouw bewustzijn in jouw gedachten en dat regelmatig herhaalt, wordt ook opgeslagen in je onderbewustzijn. Alles wat in je onderbewustzijn is opgeslagen, worden automatische patronen. Dat kan ook met negatieve dingen gebeuren. Blokkerende overtuigingen zoals Ik ben niet goed genoeg, Ik kan het niet, Ik ben het niet waard, … etc, zijn daar hele duidelijke voorbeelden van. De bedoeling is natuurlijk om dit juist met positieve dingen te gaan doen. Daarnaast werkt het ook omdat je werkt in de universele energie, waar iedereen mee verbonden is. Door in jouw energie, in jouw realiteit wijzigingen aan te brengen, veroorzaakt door jouw visualisaties, heeft dat invloed op de universele energie. Je doet als het ware een bestelling in het universum.
Concreet
Het eerste wat je kunt doen, is op een rijtje te krijgen, wat je graag zou willen. Welke doelen heb je? Wat wil je bereiken? Welke droom wil je waarmaken? Kies er één uit en maak deze zo concreet mogelijk voor jezelf.
Een voorbeeld. Een paar jaar geleden had ik een huis nodig. Dat huis moest wel aan een aantal eisen voldoen. Ik had één specifieke wijk in gedachten, een huis met o.a. voldoende slaapkamers voor mij en mijn kinderen, en met een praktijkruimte beneden. Ik wist welke huizen in ieder geval aan die eisen zouden kunnen voldoen. En ik sprak met mezelf af: één van die huizen is mijn droomhuis, en ik zag al deze huizen voor me en visualiseerde dat één van die huizen van mij zou zijn. Het mooie is, dat ik me deze visualisatie pas weer herinnerde toen ik al een half jaar in mijn huidige huis woonde. Inderdaad, één van die huizen uit mijn visualisatie!
Wat je doet met je visualisatie, is je doel in alle details voor je zien alsof je je doel al hebt bereikt. Je beeld of je film is dus altijd in de tegenwoordige tijd. Heel concreet en echt. Maak een plaatje, letterlijk, alsof het film is die op pauze staat. Kleur alles in, ja, geef alles een vorm, een kleur, ruik het, voel het,…En daarna laat je het los. Je hebt vertrouwen dat het gaat gebeuren. Je hoeft niet te dwingen, of te forceren. Maar geef het wel de tijd, het vertrouwen, en het zal gebeuren.
Visualiseren van prestaties
Uit onderzoek blijkt dat we als we een actie visualiseren dezelfde hersengebieden stimuleren als wanneer we de actie daadwerkelijk uitvoeren. Als we daarbij succes visualiseren, zullen we onder andere ook het beloningssysteem in het brein activeren. Dat systeem wordt aangestuurd door de neurotransmitter dopamine. Dopamine zet aan tot gedrag, omdat het zorgt voor gevoelens van begeerte en zorgt dat we ons gedrag richten op de verovering van wat we begeren. Daarom werkt visualiseren in de sport en in het bedrijfsleven ook zo goed. Als je je doelen visualiseert, ga je daar dus ook ‘vanzelf’ naar handelen.
6 tips voor visualiseren:
1. Visualiseer altijd in de tegenwoordige tijd. Dat houdt in dat je het beeld of de film voor je ziet, waarin jij je doel hebt behaald, waarin je hebt gerealiseerd wat je graag wil bereiken;
2. Visualiseer tot in detail. Kleuren, geuren, temperaturen, sensaties, omgevingen, aanwezigen, gedrag van jezelf en anderen, gevoelens, effecten et cetera. Hoe concreter, hoe beter;
3. Visualiseer niet te letterlijk in termen van data en tijden, hoeveelheden, gewichten, prijzen et cetera. Hiermee kun je een visualisatie namelijk blokkeren. Soms is er meer tijd voor nodig om iets te realiseren of bestaat er een oplossing voor je probleem waar jij niet van op de hoogte bent. Door dit soort details open te laten, geef je de ruimte om alle oplossingen voor je probleem toe te laten;
4. Visualiseer in het hogere belang van iedereen. Visualiseren over materiele zaken, puur en alleen uit hebzucht past dus niet in de plaatje;
5. ‘Controleer’ niet of je visualisatie al ‘waarheid’ is. Laat het los en vertrouw op het resultaat op langere termijn;
6. Herhaal de visualisatie regelmatig.